Bilarbetarstrejk i USA skriver historia

FACKLIGT  United Auto Workers, UAW, som är den fackförening i  USA som främst företräder arbetarna inom bilindustin ,befinner sig för tillfället ute i en historisk storstrejk, den första i fackföreningens 88-åriga historia.  

Strejken började den 14 september, när avtalet mellan arbetsköparna och fackföreningen gick ut, och UAW valde att ta ut arbetarna på en monteringsfabrik vardera för USA:s tre stora biltillverkare när man inte fick gehör för sina krav: Ford, General Motors and Stellantis. Strejken pågår nu hos GM i Wentzville, Missouri; Ford i Wayne, Michigan, och Stellantis i Toledo.

Just nu strejkar 13 000 arbetare, vilket är ungefär 10 % av UAW:s medlemmar vid de tre företagen. Ordföranden Shawn Fain har meddelat att arbetare på fler fabriker kommer att gå i strejk om inget godtagbart avtalsförslag presenteras.

Facket kräver en lönehöjning på 36 % över fyra år och ersättning för höjda levnadsomkostnader. Man kräver också ett slut på ”tiers”, dvs. olika lön beroende på hur länge man har jobbat på företaget, och 32-timmars vecka med bibehållen lön, samt bättre pensionsvillkor. Även en förbättring av de tillfälligt anställdas situation finns med på listan.

Dessutom vill UAW ha rätt att representera 10 fabriker för tillverkning av batterier till elbilar  som byggs tillsammans med Sydkoreanska batteriföretag .

Företagen har hittills erbjudit lönehöjningar runt 20 %, och drar miljökortet: de säger sig inte ha råd med mer eftersom profiten de gör måste investeras i ny tillverkning av elbilar. UAW:s ordförande Shawn Fain har emellertid sagt att dessa förslag inte är tillräckliga för att skydda arbetarna från inflationen och belöna dem för att de byggt de fordon som gett en makalös profit till de stora biltillverkarna. 

 

 

En tanke på “Bilarbetarstrejk i USA skriver historia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.