Bilarbetarna i USA utökar sin strejk

FACKLIGT Sedan den 15 september i år strejkar arbetare vid USA:s tre stora biltillverkare – Ford, General Motors och Stellantis. Nu har arbetarnas fackförening, United Auto Workers (UAW), meddelat att strejken utökas med tusentals arbetare.

Fackföreningen har krävt en lönehöjning på 36 procent över fyra år och ersättning för höjda levnadsomkostnader. Man kräver också ett slut på ”tiers”, dvs. att arbetare får olika lön beroende på hur länge de har jobbat på företaget, en 32-timmars vecka med bibehållen lön, samt bättre pensionsvillkor. Även en förbättring av de tillfälligt anställdas situation finns med på listan.

Dessutom vill UAW ha rätt att representera 10 fabriker för tillverkning av batterier till elbilar  som byggs tillsammans med Sydkoreanska batteriföretag.

Nu har ytterligare 8 700 arbetare gått ut i strejk, vilket gör att det just nu är fler än 30 000 bilarbetare som strejkar i USA. De nytillkomna strejkarna arbetar vid en av Fords fabriker i Kentucky.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.