På fredag ska pendeltågens strejkande lokförare till Arbetsdomstolen

FACKLIGT Efter strejken på pendeltågen i våras stämde MTR , som driver Stockholms pendeltåg, över 100 lokförare i Arbetsdomstolen, eftersom strejken räknas som olovlig. Nu har företaget dock dragit tillbaka stämningen för 95 lokförare, vilket lämnar 10 stycken som måste infinna sig för domstolsförhandlingar på fredag.

Företagets agerande, att först stämma 105 lokförare för deras delaktighet i strejken bara för att dagarna innan förhandlingarna i Arbetsdomstolen dra tillbaka alla utom 10 väcker frågor hos facket. Till tidningen Arbetsvärlden säger ombudsmannen för fackförbundet ST Christian Camitz att han aldrig hört talas om något liknande.

Bakom valet av de 10 verkar det inte heller ligga något annat än att de råkade vara lediga på fredagen, vilket naturligtvis befriar företaget från att bevilja över 100 förare ledighet den dagen.

Lokförarna mobiliserar

Sammanträdet i Arbetsdomstolen börjar klockan 9 på morgonen på fredag och för att visa stöd kommer lokförarna att tillsammans tåga till domstolen från centralstationen i Stockholm. Samlingen börjar 7:30 på Centralplan framför stationen och avmarsch är 8:15, skriver lokförarna på Facebook och de fortsätter:

Totalt är det nu 10 stolta järnvägare som är stämda pga den vilda strejken i april i år. De är, precis som många andra järnvägare med dem, redo att fajtas mot den ‎graverande nedmonteringen av säkerheten på järnvägen och kommer vid varje tillfälle att försvara ‎den svenska järnvägsmodellen där högsta säkerhet alltid och undantagslöst ska vara gällande.

Stöd från kommunisterna

Under strejken fick lokförarna brett stöd från allmänheten och kommunisterna i Sverige uttalade sitt stöd för strejken och fördömde det faktum att den brännmärktes som ”vild”:

I sin kamp för profit och mot arbetarna har den kinesiska staten ovärderlig draghjälp av den svenska arbetsrätten, som är långtgående i sina inskränkningar av rätten att strejka. Den har gjort det omöjligt för lokförarna att föra sin kamp via vanliga kanaler, varför också strejken brännmärks som ”vild”. Detta vägrar vi acceptera – vi godkänner inte de klasslagar som förklarar strejker olovliga och som hotar med böter och repressalier; vi håller därför fram parollen om att ”lagen är arbetarens rätt”, att den lag vi erkänner också är den som utgår från arbetarens rätt och inte från kapitalets. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.