Regn, översvämningar och mygginvasion…

MILJÖ I stora delar av landet råder det ”myggplåga”, det har nog undgått få. Det är de så kallade översvämningsmyggorna som aggressivt och i massor kastar sig över de människor som trotsar regnskurarna eller den klibbiga värmen därefter.

Myggforskaren Tobias Lilja  vid Statens veterinärmedicinska anstalt förklarar att de här myggornas ägg kan överleva länge i jorden. Två eller tre år är normalt, tio år är inte omöjligt. När det sedan kommer en översvämning kläcks de och svärmar ut (och lägger såklart nya ägg). Så ett område som har regelbundna översvämningar har också regelbundna myggeländen.

Klimatförändringarna då? Ja, vad man tror på SMHi är att vi på lång sikt får ett torrare klimat, men med fler störtregn som myggorna trivs med. Vintrarna ska också bli kortare och mildare, så fler mygg-ägg kommer nog att klara sig från att frysa ihjäl.

Mer mygg i en varmare värld, alltså. I förlängningen väntar oss också ändrat beteende hos fler insekter som anpassar sig till nya klimatförhållanden och nya spridningsmönster för de sjukdomar som de bär på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.