Tekniskt kunnande för en halv miljon år sedan

VETENSKAP Under urkommunismen – dvs. det som brukar kallas för ”jägar- och samlarstenåldern” – föreställer man sig ju gärna att tekniken var något outvecklad, särskilt när det handlar om hur folk levde för hundratusentals år sedan och hos de människoarter som inte hör till vår egen gren av släktträdet.

Nu visar det sig emellertid att även vår människo-föregångare Homo erectus kunde tänka tekniskt. Fyndet som visar detta är en träkonstruktion som hittats i en flod i Zambia. Konstruktionen är nästan en halv miljon är gammal och består av två stockar som fäster vid varandra med hjälp av en bred skåra. Fyndet har publicerats och diskuterats i tidskriften Nature.

Larry Barham, professor i arkeologi vid universitetet i Liverpool, menar att det kanske handlade om en plankgång eller en plattform för att hålla saker torra i det fuktiga klimatet. Man vet inte precis vilka människor som byggde konstruktionen, eftersom den sura miljön gör det svårt för skelett att bevaras, men tänker sig alltså någon ättling till Homo erectus (Homo sapiens, som är vår sorts människa, dök inte upp på scenen förrän 300 000 år senare – så det var inte ”vi”).

– Vem det nu än var som kunde göra detta måste den ha haft en stor hjärna, kunnat planera och troligtvis haft ett språk att uttrycka sig med. En sorts ingenjörskap. Vi måste omvärdera våra antaganden om jägare och samlare från denna tid, säger Larry Barham.

Vi konstaterar att kommunism är utvecklande och kreativt, vare sig det handlar om den urgamla varianten eller den moderna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.