Bakteriernas och svamparnas kolinlagring hotas av det moderna jordbruket

MILJÖ En ny studie från från Stockholms universitet har publicerats i tidskriften Nature, och presenteras av Supermiljöbloggen. Där slår forskarna fast att mikroorganismer  som bakterier och svampar är till stor nytta både när det gäller ökad kolinlagring, och därmed minskade klimatförändringar, och att de dessutom förbättrar jordens kvalitet. De är kanske rentav den allra viktigaste faktorn för att kol ska bindas i marken.

Riktigt så ny känns inte studien och dess resultat – att mikroorganismer är betydelsefulla har exempelvis diskuterats i flera år i samband med utarmad jord som förlorat allt liv och endast kan fungera med hjälp av konstgödning och bekämpningsmedel. Att kolet lämnar jorden vid det vanliga ettårs-jordbruket och att man skulle behöva utveckla mer perenna grödor är också bekant. Även kalhuggningen i det storskaliga skogsbruket hotar mikrolivet i marken.

Däremot kan man se studien som en bekräftelse på att det konventionella, kapitalistiska jordbruket går åt fel håll. Mikroberna skyddas inte, de hotas av kemikalier, bland annat bekämpningsmedel och syntetiska gödselmedel, och när de försvinner blir de syntetiska lösningarna alltmer nödvändiga – tills man når vägs ände.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.