Över en miljon arbetare får besvär med hälsan på grund av sitt jobb

INRIKES Oro, ångest och smärta är några av de hälsoproblem som människor upplever på grund av sitt arbete, visar en ny undersökning frånr Arbetsmiljöverket. Sammanlagt upplever 1,3 miljoner människor i Sverige problem med sin hälsa på grund av sitt jobb.

Tre fjärdedelar av alla som upplever hälsobesvär på grund av sitt arbete upplever trötthet och 65 procent upplever fysisk smärta eller värk. Framför allt kvinnor upplever arbetsrelaterade hälsoproblem och kvinnodominerade yrken som lärare och  vårdarbetare har en hög andel med hälsobesvär. De mansdominerade yrkesgrupperna med störst problem är takmontörer, golvläggare och VVS-montörer.

Utöver trötthet och smärta är också ångest och oro vanligt, men framför allt hos yngre arbetare. Bland de äldre är smärta och värk i högre utsträckning problem. 

Efter pandemin har framför allt stressen ökat och hemarbetet har för många suddat ut gränsen mellan fritid och arbete. Å andra sidan visar Arbetsmiljöverkets undersökning också att de som helt eller delvis jobbar hemifrån upplever sig lida mindre av arbetsrelaterade hälsobesvär. Här är istället det största problemet stillasittande arbete framför bildskärmar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.