Den israeliska hämnden – svälta ut och jämna Gaza med marken

UTRIKES Efter Hamas överraskningsattack, som i skrivande stund lämnat över 900 israeler döda, har Israels vedergällning varit hård. Fyra nätter i rad har Gaza bombats och Israel har infört en total blockad av Gaza och tillåter inte ens vatten eller livsmedel att komma in.

Vi slåss mot mänskliga djur och vi agerar därefter”, förklarade den israeliska försvarsministern när han beordrade en total blockad av Gaza, där över 2 miljoner människor bor på en yta bara lite större än Malmö kommun. Till Gaza kommer nu inget livsmedel, inget bränsle och ingen elektricitet. Blockaden straffar naturligtvis hela Gazas befolkning kollektivt och har också fördömts av FN, som påpekar att belägringar är illegala enligt internationell lag, samtidigt som man också fördömer de övergrepp på civila som Hamas militanter begått.

Den totala blockaden av Gaza har också följts av att israeliskt stridsflyg två gånger bombat gränsövergången Rafah, mellan Gaza och Egypten och därmed förhindrat trafiken genom den. Det är uppenbart att man vill hålla kvar hela Gazas befolkning i Gaza, så att ingen ska kunna fly.

Den israeliska hämnden – vad har den åstadkommit?

Det palestinska inrikesministeriet konstaterar i ett uttalande att ”de flesta målen är bostadshus och -byggnader, civila anläggningar och serviceanläggningar och många moskéer. Räderna lämnar martyrer och skadade, varav de flesta är kvinnor och barn.”

Av de över 800 som hittills dött i det urskillningslösa israeliska angreppet är minst 143 barn. Nästan 200 000 palestinier har tvingats lämna sina hem på grund av terrorbombningarna. Dessa har sökt skydd i de skolor som FN driver i Gaza, men inte heller där är de säkra, eftersom två av skolorna redan bombats.

Flera sjukhus har träffats av israeliska bomber och de sjukhus som ännu inte bombats fungerar inte som de ska, eftersom de först översvämmats av skadade och därefter fått all elektricitet avskuren, såsom sjukhuset i Beit Hanoun

Israeliska bomber har dessutom lyckats utradera hela familjer och 60 personer dog när israeliskt stridsflyg fällde bomber över en marknad i flyktinglägret Jabalia i norra Gaza.

Som svar på detta har Hamas uppmanat boende i den israeliska staden Ashkelon att lämna området och man har även avfyrat raketer mot staden.

En tanke på “Den israeliska hämnden – svälta ut och jämna Gaza med marken

  1. ”Djuren” är de som använder vit fosfor för att bränna civila och F-16-plan för att bomba viktig civil infrastruktur för energi och sanitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.