Undantagstillstånd, terror och upptrappning följer Hamas attack

UTRIKES Under gårdagen utförde Hamas en hård och helt oväntad attack på Israel genom att skjuta iväg tusentals raketer och infiltrera och ockupera dussintals illegala bosättningar och militärbaser. Det israeliska svaret är lika urskillningslöst som vanligt och civila i Gaza lever nu i skräck.

I skrivande stund har över 700 israeler dött och siffrorna stiger och efter de israeliska terrorbombningarna av Gaza, där terrorbombningarna bland annat jämnat en elva våningar hög byggnad med marken, har ytterligare några hundra dött, framför allt civila.

Med hjälp av båtar, hängglidare, motorcyklar och bilar tog sig palestinska militanter in i både kibbutzer och militärbaser, där de bland annat tog dussintals gisslan. Hårda eldstrider pågår fortfarande i flera städer och byar i södra Israel. Även strider har förekommit mellan Hezbollah och israelisk militär i norra Israel och Hezbollah har förklarat att ”vår historia, våra vapen och raketer är med er, allt vi har är med er”.

Den israeliska militären togs helt och hållet på sängen och angreppet visar att det palestinska motståndet i allra högsta grad är levande och att Israel inte har full kontroll över situationen.

Skoningslöst israeliskt svar

Som svar på de palestinska angreppen, som tagit kriget till själva Israel för första gången sedan 1948, har landets premiärminister Benjamin Netanyahu förklarat undantagstillstånd och konstaterat att landet befinner sig i krig. Reservister har mobiliserats och nu fruktar Gaza-borna att en fullskalig invasion väntar dem.

Nästan omedelbart påbörjades urskillningslösa luft- och artilleriangrepp på Gazaremsan, vilket bland annat förstört två sjukhus och ett antal bostadshus. Samtidigt har Israel stängt av omkring 80 procent av all el till Gaza, vilket gör det dagliga livet ännu hårdare.

Den israeliska premiärministern har, med fullkomlig cynism, varnat folket i Gaza att de borde lämna området eftersom Israel kommer att agera med full kraft i området. Hur det i praktiken ska gå till att lämna Gazaremsan, som är helt omringad och stängd av Israel, förklarade han inte.

Internationella reaktioner

Omedelbart efter Hamas angrepp förklarade USA sitt stöd för Israel och förklarade att Israel ska få allt de behöver för att ”försvara sig”. Även Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak har uttalat att landet ”otvetydigt” står bakom Israel och man har erbjudit Israel allt stöd som landet behöver.

Både Ryssland och Kina har uttalat sig för ett omedelbart eldupphör till striderna och undviker att välja sida, medan ett antal länder i Mellanöstern, såsom Algeriet, Irak och Iran uttalade sin solidaritet med palestinierna och deras kamp. I Latinamerika är stödet för Israel starkt och kontinentens största land, Brasilien, som nyligen återvalde ”vänsterledaren” Lula, uttryckte sin ”solidaritet med det israeliska folket”.

Kommunisternas syn

En dag efter attacken uttalade sig de svenska kommunisterna, som uttalade sitt stöd för palestiniernas rätt att göra motstånd. Angreppet på Israel kom inte som en blixt från klar himmel skrev man, utan det är en reaktion på det starka och tunga förtryck som den israeliska ockupationen innebär:

Den dagliga terror som israeliska soldater och bosättare utövar mot den palestinska befolkningen, den ockupation och kolonisation som det sionistiska Israel bedriver mot det palestinska folket och de dagliga mord och den ständiga tortyr som syftar till att trycka ner hela Palestinas folk måste nödvändigtvis elda på ett motstånd. Detta motstånd behöver mer solidaritet, det behöver mer stöd. Den brutala ockupationen av Palestina måste brytas för att fred ska vara möjligt.

2 tankar på “Undantagstillstånd, terror och upptrappning följer Hamas attack

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.