Polisen ska förstärka sitt samarbete med militären

INRIKES Den svenska militären har inte haft polisiära uppgifter sedan man sköt ihjäl fem kommunistiska arbetare i Ådalen men i och med den intensiva gängkriminaliteten har regeringen passat på att ändra detta. Under förra veckan instruerade man polisen och militären att fördjupa sitt samarbete inom de nuvarande lagarnas ramar och man har aviserat lagändringar som ska öppna för ännu mer samarbete framöver.

Gängkriget i Sverige har resulterat i ett antal skjutningar och sprängningar den senaste tiden, vilket föranlett regeringen och oppositionen att enas i kravet på att militären ska gå in och hjälpa till med att bekämpa gängen. För att underlätta detta vill regeringen på sikt ändra de lagar som reglerar militärens och polisens verksamhet men man gav också instruktioner om att man omgående ska se hur man kan fördjupa samarbetet inom de nuvarande lagarnas ramar.

Vad detta innebär exemplifieras i ett av regeringens pressmeddelanden, där det står att detta fördjupade samarbete kan betyda att militären ”ställer personal och utrustning till Polismyndighetens förfogande”. 

Kommunisterna har riktat skarp kritik mot utvecklingen mot mer repression och menar att de problem som nedskärningarna och den sociala utsattheten skapat under decenniers tid inte löses med repression:

Varje nedskärning i skolan, varje arbetslös förälder och varje nedsliten bostad har skapat kriminalitet. Varje stängd fritidsgård, varje lönesänkning och varje ökning av otryggheten har skapat kriminalitet. Sociala problem skapar kriminalitet, den uppstår inte i ett vakuum. Mer repression löser inte problem som bara hade kunnat lösts för decennier sedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.