Svenskt bistånd till Palestina pausas

INRIKES Det svenska biståndet till Palestina pausas tills vidare och regeringen har gett Sida i uppdrag att se över formerna och förutsättningarna för ett fortsatt bistånd till Palestina. Det humanitära biståndet ska dock inte påverkas, enligt regeringen.

Efter Hamas angrepp på Israel och den därpå följande terrorn som Israel utsätter Gaza för har den svenska regeringen beslutat att se över biståndet till Palestina. I ett första steg pausas biståndet och Sida ges i uppdrag att tillsammans med regeringen och andra aktörer se över biståndet. Enligt regeringen handlar det bland annat om att se till att kontrollmekanismer finns på plats för att se till att ”skattemedel inte går till fel aktörer”. Detta ska vara klart till den 1 december i år.

Till följd av Hamas attack i södra Israel, som lyckades överraska det israeliska försvaret, har en terrorkampanj inletts mot Gaza och Israel förhindrar nu varje införsel av vatten, livsmedel och bränsle. Man har också stängt av elen till Gaza och bombar gränsövergången till Egypten för att förhindra människorna att ta sig ut. Enligt det palestinska hälsoministeriet har 1 055 palestinier dött sedan terrorn inleddes.

Det humanitära biståndet till Palestina ska dock inte påverkas, menar regeringen.

En tanke på “Svenskt bistånd till Palestina pausas

  1. För att stoppa kriget och massdöden av både israeliska och palestinska civila måste den palestinska resningens uppror kompletteras med en generalstrejk ledd av de israeliska arbetarna. Detta är det enda sättet att störta Netanyahu-regimen och skapa förutsättningar för en övergång till en situation där judar och palestinier kan leva i fred i en federativ, socialistisk och sekulär stat.

    Den svenska staten måste ställa sig på Israels sida för att följa USA:s politik; detta är en del av processen för att integrera Sverige i Nato. Humanitära frågor är irrelevanta när det gäller den amerikanska imperialismens prioriteringar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.