Israels plan: evakuering av halva Gaza och humanitär katastrof

UTRIKES Idag på morgonen meddelade Israels försvarsmakt att man låter civila fly från norra Gaza på säkra vägar till och med 16:00 lokal tid. Tidsfristen ger ett extra tidsutrymme efter att den tidigare tidsgränsen på 24 timmar löpt ut, men bedöms också den vara alldeles för kort.

Vad det handlar om är att Israel uppenbart planerar en invasion på marken och nu vill forma slagfältet så att det är fördelaktigt för dem. Uppmaningen sägs ske för invånarnas ”egen säkerhet”,  och militären förvarnar om att ”omfattande militära operationer” kommer att äga rum i området de kommande dagarna.

Anders Ekholm, expert på israelisk krigsstrategi, menar att Israel är motvilliga till att ge sig in i Gaza med marktrupper, eftersom Hamas har en stor fördel där. Därför vill man öka sina egna odds före en invasion. Man vill få bort så många civila som möjligt, innan de mobiliserade 360 000 soldaterna skickas in för att utkräva sin blodiga hämnd.

Soldaterna uttrycker visserligen tankar och förhoppningar om att ”inte döda civila”, med det framstår som löjeväckande när man tänker på att Gaza är ett av världens mest tätbefolkade områden, och att en evakuering skulle innebära att över 1 miljon människor på kort tid ska trängas ihop inom halva det område de hittills haft. FN varnar för en humanitär katastrof: människor kan dödas på andra sätt än att skjutas.

Frida Lagerholm på hjälporganisationen Läkare utan gränser  rapporterar att ett av de största sjukhusen i Gaza igår uppmanades att evakuera mitt under brinnande konflikt. Det skulle gå på två timmar samtidigt som allt fler människor behöver vård för krigsskador. Det är naturligtvis en omöjlighet.

Apropå att möjligheterna till sjukvård i södra Gaza ska vara ytterst begränsad säger hon vidare: ”När man försöker flytta 1,1 miljoner människor som redan nu är väldigt sårbara och har brist på mat och vatten, så kommer sjukvård att vara ett otroligt stort behov. Jag vet inte hur det ska gå till”.

Vad vi ser hända nu är början på ett folkmord, ett krig med syfte att utplåna ett helt folk – och därför det är viktigare än någonsin att vara solidarisk med det palestinska folket och att protestera mot Israels krig mot civila palestinier, deras nya krigsplaner för hämnd och deras ständiga övergrepp på den palestinska befolkningen. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.