Över 5 % av världens jordbruksproduktion förloras genom katastrofer

MILJÖ FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (Food and Agriculture Organization, FOA) har under de senaste tio åren arbetat med hur stora naturkatastrofer påverkar jordbruk och tillgången till livsmedel, och har nu publicerat en rapport i frågan.

Idag har termen naturkatastrof blivit alltför begränsad och oanvändbar menar man bland annat  – de mest negativa effekterna på jordbruket kommer sig av torka, översvämningar, skogsbränder, vulkanutbrott, men också giftutsläpp, parasiter, insekter och sjukdomar spelar roll – och krig, hävdar rapporten. Och som det så ofta har påpekats, blir de extrema väderhändelserna allt vanligare i och med att klimatförändringarna fortsätter.

På 1970-talet förekom ett hundratal sådana händelser per år, men nu är vi uppe i runt 400 om året, berättar Maximo Torero, chefsekonom på FAO. Resultatet är att världen förlorar jordbruksprodukter till ett värde på omkring 123 miljarder dollar, eller 5 % av världens totala jordbruksproduktion. Det är allvarligt i en värld där svält och hungersnöd ökar.

FAO:s rapport fokuserar på förebyggande åtgärder, och betonar att pengar som investeras förhindrar mycket högre kostnader efter att katastrofen är ett faktum. Man ger också exempel på lyckade program inom olika områden. Det låter hoppingivande inför framtiden, även om planering och sunt förnuft förstås inte brukar vara kapitalismens starka sida….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.