Låt dig inte luras – e-cigaretter är varken ofarliga eller miljövänliga

MILJÖ Kapitalismen är alltid på jakt efter nya möjligheter, när de gamla av olika skäl blir omöjliga. När människor i allt högre grad slutade röka eftersom de insåg faran, så marknadsfördes användningen av e-cigaretter – något som ständigt ökar och fyller tillverkarnas kassa.

För den som inte provat: E-cigaretter drivs av batterier och omvandlar en ”e-vätska” (nikotin, propylenglykol, glycerol och olika smakämnen) till ånga. Brukaren inhalerar sedan den här ångan för att få sin nikotinkick.

Vad den ökande trenden innebär har nyligen granskats av Supermiljöbloggen, som först konstaterar att e-cigaretter inte är ofarliga, även om de är ett mindre dåligt alternativ än ”vanliga” cigaretter. De för med sig flera hälsorisker, som luftvägsproblem, höjt blodtryck och cellpåverkan.

Nu visar det sig att e-cigaretter som inte återvinns korrekt också är ett nytt miljöproblem. I dem finns nämligen både en mängd farliga ämnen och dyrbara material. I Storbritannien har miljöproblemen kopplade till e-cigaretter uppmärksammats efter en diskussion som sattes igång av organisationen Material Focus som visade  att det slängs en miljon engångs-e-cigaretter i veckan. Bara 17 procent av användarna slängde rätt och återvinningsbart – och det kan leda till både ökade utsläpp och bränder i såväl avfallsfordon som avfallsanläggningar.

Dessutom innehåller e-cigaretter värdefulla material, som koppartrådar och litiumbatterier, som inte tas om hand när e-cigaretterna hamnar i hushållssoporna. Det är inget litet problem: uppskattningsvis innehåller de e-cigaretter som slängs under ett år tillräckligt med litium för att producera batterier till 5 000 elbilar.

Dags att fimpa både cigaretterna och kapitalismen, tycker Riktpunkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.