Robert Fico vann i Slovakien – inga fler vapen till Ukraina

UTRIKES I det slovakiska parlamentsvalet lyckades ingen vinna egen majoritet, men största parti blev Robert Ficos socialdemokratiska Smer. Ett av de löften som Fico gav under valkampanjen var bland annat att inte en enda kula till skulle gå till Ukraina.

Med nästan en fjärdedel av rösterna blev partiet Smer största parti, men det är inte första gången de styrt Slovakien. I flera omgångar tidigare har Fico och hans parti innehavt regeringsmakten och nu är de tillbaka – men de kommer behöva minst två koalitionspartners.

En av de viktigaste frågorna i valrörelsen var relationen till Ryssland och Ukraina och partiet gick bland annat till val på att stoppa landets vapenleveranser till Ukraina. I och med detta gör Slovakien Ungern sällskap i att motsätta sig EU:s Ukraina-politik. Huruvida det också blir verklighet återstår att se. 

Det slovakiska kommunistpartiet KSS, som tidigare har kunnat räkna med ett relativt stort stöd och som under en mandatperiod i början av 2000-talet hade representanter i det slovakiska parlamentet. Deras stöd har sedan dess decimerats och i detta val fick partiet lite mer än 9 000 röster. Partiet har bland annat uttryckt förståelse för den ryska invasionen av Ukraina och en förhoppning att den ska leda till en multipolär värld.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.