Stig Sjödin-priset till Robert Nyberg

INRIKES IF Metall delar årligen ut Stig Sjödin-priset tillsammans med bland andra Kommunal och Stig Sjödin-sällskapet. Priset uppmärksammar arbetarlitteratur och i år gick priset till tecknaren och illustratören Robert Nyberg.

Priset instiftades 1997 till arbetarpoeten Stig Sjödins minne och har delats ut varje år sedan dess. Prissumman är på 40 000 kronor och bland tidigare pristagare återfinns bland andra Sara Lidman, Susanna Alakoski, Jenny Wrangborg och Mikael Wiehe.

Motiveringen för årets pristagare lyder:

Med både ord och bild sparkar han uppåt, och klargör med några få ord orättvisor och missförhållanden. Hans vässade penna låter vare sig makthavare eller samhällsföreteelser komma undan. Hans kombination av bild och text får alla att förstå sambandet mellan politik och konsekvenser av beslut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.