Tusentals i protest mot Israels terror på Stockholms gator

INRIKES, PARTIET, SKU I en mäktig demonstration tågade igår den 28 oktober flera tusen människor i protest mot Israels terror mot civila i Gaza och för ett fritt Palestina på Stockholms gator. Utrikesministerns uttalande för några dagar sedan, att Israels reaktion på Hamas aktion 7 oktober är proportionell har låtit vreden nå kokpunkten. 7000 döda palestinier, varav en 3000 barn, talar sitt eget språk. Med rop som ”Avgå Billström!”, ”Sverige vakna!”, ”From the river to the sea, Palestine will be free!” slingrade sig demonstrationståget i ovanlig längd, ovanligt högljutt, ovanligt länge och på en ovanlig rutt från slottet och Norrbro förbi riksdag och regering genom så gott som innerstadens samtliga större gator.

SKP Stockholm och SKU tillsammans med utländska kamrater gick under SKU:s banderoll: Solidaritet med Palestina! Bland talarna mötte en judisk kvinna från Göteborg stor tacksamhet och applåder när hon sade att antisionism inte är antisemitism. Vid avslutningen på Norra Bantorget talade även SKU:s ordförande Martin Tairi. Talet kan läsas i sin helhet nedan:

’Kamrater, mötesdeltagare palestinavänner!

Över 7000 mördade, varav ungefär hälften barn. Ungefär 18 000 skadade. 1 600 personer fast under sönderbombade byggnader. Och över 1 miljon människor, hälften av Gazas befolkning, är nu hemlösa. De här siffrorna stiger dag för dag.

Gazaborna har nu varit utan el, vatten, mat och medicin i nästan 3 veckor och utsätts för konstanta bombningar av sjukhus, moskéer, kyrkor, skolor och andra platser där civila vistas och söker skydd från Israels barbariska attacker. Samtidigt har de precis börjat sin markinvasion med stöd från USA. Något som endast kommer att eskalera kriget till något mycket större och leda till ännu mera död och lidande.

Händelserna i Palestina är framtvingade av det förtryck som den palestinska befolkningen dagligen lider under. Ett utbrott av den typen som världen bevittnade den 7 oktober kommer inte som en blixt från klar himmel; det som händer nu började 1948 när 15 000 palestinier mördades och våldtogs, och hundratusentals fördrevs från sina hem och sitt land av högerextrema sionistiska paramilitärer under Al-Nakba. Samma högerextrema paramilitärer som senare integrerades och utgör kärnan i den israeliska militären, säkerhetstjänsten och statsapparaten.

Den dagliga terror som israeliska soldater och bosättare utövar mot den palestinska befolkningen, den ockupation och kolonisation som det sionistiska Israel bedriver mot det palestinska folket och de dagliga mord och den ständiga tortyr vars mål är att trycka ner hela Palestinas folk kommer naturligtvis elda på ett motstånd från det palestinska folkets sida. Det här motståndet behöver mera solidaritet och stöd från oss alla. Den brutala ockupationen av Palestina måste brytas för att fred ska vara möjlig.

Endast folket kan rädda folket

Men den Israeliska statens förtryck och folkmord av palestinier sker inte i ett vakuum, det sker i sammanhanget av det kapitalistiska systemet som även vi här i Sverige lever under. Den västerländska imperialismen, som alla länder i NATO och EU (inklusive Sverige) utgör, behöver ett starkt och stabilt Israel för att kunna skydda sina ekonomiska intressen i Mellanöstern gentemot Ryssland, Kina och Iran, som tillsammans utgör det konkurrerande imperialistblocket i regionen. Men vi får inte heller begå misstaget av att sätta vårt förtroende i att USAs fiender ska komma till palestiniernas undsättning. Även de styrs av sina egna ekonomiska intressen. Det är endast folket som kan rädda folket!

De svenska kapitalisterna, oavsett vilka partier som sitter i regeringen, har också ekonomiska intressen i det palestinska folkets fortsatta förtryck och lidande. Bara för några dagar sedan tecknade försvarsmakten ett tioårigt avtal med Israels största vapentillverkare Elbit Systems för 1,7 miljarder kronor. Därför måste vi även härifrån kämpa mot det sionistiska Israel och deras allierade genom att tydligt binda samman anti-sionismen med anti-kapitalismen, och att kämpa för att bryta loss Sverige från både NATO och EU och att parallellt med detta, bygga en revolutionär rörelse för att avskaffa kapitalismen och införa socialismen. I Sverige, Palestina, Israel och i resten av hela världen. Det är det enda sättet på vilket vi kan garantera freden.

Jag avslutar med ett citat från den palestinska författaren och revolutionären Ghassan Kanafani, som mördades av Mossad 1972. Han sa:

”Den palestinska kampen är inte bara en kamp för palestinierna, utan en kamp för varje revolutionär, var han än befinner sig. Det är en kamp för de exploaterade och förtryckta massorna i vår tid.”

Länge leve Gaza
Länge leve internationell solidaritet!
Länge leve det palestinska folkets befrielsekamp! ’

SKP Stockholm

En tanke på “Tusentals i protest mot Israels terror på Stockholms gator

  1. I Stockholm gick över TIOTUSEN ut på gatorna i lördags i en protestmarsch mot folkmord och ockupation !!!! Det var ett massivt avståndstagande från den rasistiska SD-Moderatregimens imperialistiska utrikespolitik. Trots obeveklig anti-palestinsk propaganda i svenska statliga medier och kapitalistisk ”fri press” marscherade tiotusentals för att uttrycka sitt avståndstagande från etnisk rensning, folkmord och urskillningslösa bombningar av barn av den israeliska militären i Gaza. Svenska statliga medier och kapitalistisk ”fri press” SÄTTER ELLER KONTROLLERAR INTE LÄNGRE NYHETSNARRATIVET.

    Den rasistiska SD-Moderatregimen som styr den svenska kapitalistiska staten ger politiskt och diplomatiskt stöd till detta massiva krigsbrott. Den rasistiska SD-regimen är nu medskyldig till medvetet folkmord och mord. Ropen ”Avgå Billström!” var en välkommen utveckling. Detta var första gången sedan den rasistiska SD-Moderat-regimen kom till makten i september 2022 som denna regering möter massmotstånd på gatorna. Det enda sättet att stoppa denna rasistiska regering från att ge stöd till folkmordet i Gaza är att avlägsna den från makten med hjälp av allmän strejkaktivitet och massdemonstrationer mot regeringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.