Vem bombade Al Ahli-sjukhuset i Gaza? Analys av en film från Al Jazeera

UTRIKES Idag publicerar SVT en artikel där man okritiskt citerar internationella nyhetsbyråer som lägger skulden för bombingen av Al Ahli-sjukhuset i Gaza på Hamas. AP News analyseras en film från nyhetsbyån  Al Jazeera, där man ska kunna se hur flera raketer avfyras från Gaza, varav en sedan faller sönder, lämnar sin bana och träffar sjukhuset.  Fastän man sticker in en brasklapp om omöjligheten att vara helt säker, så lägger diverse experter nu skulden på Hamas, och SVT sluter upp i ledet.

Al Jazeera själva har gjort en noggrann analys av tidslinjen runt bombningen där hundratals människor omkom och började med en diskussion av de olika tidpunkterna i händelseförloppet.

Man konstaterar för det första att explosionen ägde rum klockan 18.59 den 17 oktober, och att många människor beskrev katastrofen direkt på sociala medier. Klockan 20.23 skrev den isrealiska premiärministerns sociala-medier-rådgivare Hananya Naftali på X (Twitter) att Israel hade bombat ett terrornäste i sjukhuset och dödat ”mängder av terrorister”. Han raderade sedan sitt inlägg och den israeliska militären lade skulden på Hamas allierade, Islamiska Jihad. Samtidigt publicerade man filmer från övervakningskameror som dock tagits ungefär en timme efter bombningen. När detta uppdagades förvann bilderna och inlägget redigerades. Även andra källor som står nära den israeliska militären publicerade falska bilder, som senare visade sig komma från 2022.

De filmer som SVT refererar visar analyseras noggrant i ett annat inlägg på Al Jazeera och visar alltså bland annat en beskjutning från Gaza. Här ser man att den Hamas-missil som beskylls för förödelsen tas ut av moteld och exploderar i luften där den helt förintas. Missilen ingår i ett svar på en israelisk beskjutning av just området kring sjukhuset. Sedan följer en mindre explosion och därefter den stora explosionen med hundratals döda på sjukhuset. Det är alltså inte möjligt att den missil som utpekas av APNews militära experter orsakade katastrofen. Självfallet borde saken ändå undersökas av oberoende sakkunniga på plats, vilket Israel naturligt nog vägrar.

Därmed torde det alltså redan den 19 oktober (datum för Al Jazeeras analys) ha stått klart att det var Israel som bombade sjukhuset.  Ändå publicerar SVT sin artikel 2 dagar senare och lägger skulden på Hamas. Så fungerar det som kallas ”public service” i borgerlighetens Sverige som sluter upp på Israels sida i folkmordet på palestinierna.

En tanke på “Vem bombade Al Ahli-sjukhuset i Gaza? Analys av en film från Al Jazeera

  1. Tittade länge på en film-loop av Al Jazeera som uppgavs visa live-skedet just då i Gaza Parallellt som ”bombningen” av sjukhuset påstods ha skett. Med 500 döda…
    Det var en tydligt regisserad film som kunde skapats varsomhelst o närsomhelst. Synbarligen oskadade unga. Bara män i civila kläder sprang omkring bärandes på bårar och dropp, i en helt oskadad miljö utan fönster. Ett helt rent vitt golv torkades av, med en en helt ren mopp, utan vatten. Vita bandage. Det var så uppenbart fejk. Filmen var på kanske ett par minuter som rullade på om o om igen.
    Förstår inte varför detta inte påtalats någonstans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.