Från det 23:e Internationella mötets första plenarmöte

PARTIET I fredags inleddes det Internationella mötet för kommunist- och arbetarpartier i Izmir i Turkiet.  Mötet började med ett tal av Turkiets Kommunistiska Partis (TKP) generalsekreterare Kemal Okuyan

Efter en tyst minut i plenarsalen i solidaritet med det palestinska folket inledde kamrat Okuyan sitt tal. Allra först bekräftade han sitt partis stöd för det palestinska folkets legitima och rättfärdiga motstånd och underströk kravet om ett omedelbart slut för israelisk ockupation och aggression. Mötets deltagare var eniga i sitt stöd och sin solidaritet med det palestinska folket, men med utgångspunkt från de tal som delegaterna från runt 30 partier höll under den första dagens plenarmöte var också den klyfta som råder vad gäller synen på imperialismen uppenbar. Detta medför även en stor skillnad i synen på kriget i Ukraina, och på Ryssland och Kina.

Andra ämnen än de motsättningar som oundvikligen leder till krig under imperialismen lyftes dock också fram. Den internationella sekreteraren Lukas Haslwanter för österrikiska Partei der Arbeits (PdA) lade fokus på hur den österikiska arbetarklassen drabbas av en oerhört hög inflation som har fortsatt under 2023, och särskilt har påverkat basvaror. Bland annat diskuterade också både han och Irlands Arbetarpartis (WPI) internationella sekreterare Gerry Grainger kvinnornas position under kapitalismen. Kamrat Haslwanter nämnde till exempel hur kvinnor i Österrike fortfarande ofta tvingas arbeta deltid på grund av det obetalda hemarbetet i den tradionella familjestrukturen.

Det 23:e Internationella mötet avslutas på söndag och därefter erbjuds alla de internationella delegaterna att delta i ett massmöte med TKP i Izmir.

 

Karl Gunnarsson

2 tankar på “Från det 23:e Internationella mötets första plenarmöte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.