Kultur och politik på massmöte hos de turkiska kommunisterna

PARTIET I söndags avslutades det 23:e Internationella mötet för kommunist- och arbetarpartier i Izmir i Turkiet, efter att bland annat SKP:s internationella sekreterare Karl Gunnarsson höll tal inför deltagarna. Värdpartiet Turkiets Kommunistiska Parti (TKP) som arrangerade mötet bjöd med de internationella delegaterna att delta i partiets massevenemang under kvällen.

Tillsammans tågade de internationella delegaterna till Aşik Veysel-amfiteatern i centrala Izmir, där flera tusen partimedlemmar och sympatisörer samlats. Den röda fanan vajade högt på scenen och hundratals fler syntes bland publiken. Staden dundrade av folkets revolutionära vilja och jubel.

Föreställningen följde en historisk berättelse om Turkiets och partiets historia från det Osmanska rikets fall, den anatoliska revolutionen, Sovjetunionens uppkomst och krossandet av nazismen, och slutligen partiets moderna historia och deras kamp mot Turkiets kapitalistklass. Den kända turkiska sångaren och partimedlemmen Gülcan Altan uppträdde med sånger från turkiska revolutionen, Sovjetunionen och sånger särskilt skrivna för TKP.

Förutom sång bjöds även på traditionell Zeybek-folkdans till trummans slag, och poesi komponerad till TKP. Tusentals partimedlemmar och sympatisörer i publiken deltog även de i eventet med starka slagord om partiets framgångar och mot landets kapital och fascister.

När generalsekreterare Kemal Okuyan steg upp på scenen exploderade publiken i jubel. Väl där bjöd han publiken på ett brandtal om TKPs kamp mot den turkiska kapitalismen, partiets framgångar och deras väg framåt. Till publiken proklamerade han: “TKP är här. Vi var här för hundra år sedan. Vi ville ha självständighet, vi gjorde motstånd mot ockupationen, vi ville ha en republik. Skillnaden var att vi ville ha en social ordning där människan inte utnyttjade människan. Vi var svaga då, nu är vi starkare. Dessutom har Turkiet nu ingen annan utväg.”

Kvällen avslutades med TKP:s sång TKP Marşı och Internationalen då hela publiken och alla som uppträtt ställde upp i sång.

 

Erik Brindbergs

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.