Antik profit på havets botten

KULTUR Vårt samhälle är inte det enda där de rika berikat sig och de fattiga dragit sig fram bäst de kan. Man kan begrunda ett av de senaste arkeologiska fynden: mellan 30 000 till 50 000 bronsmynt från 300-talet som hittats utanför Sardiniens kust.

”Alla mynt var i ett utmärkt och ovanligt skick av bevarande”, meddelade Italiens kulturdepartement. Myntfyndet kan tyda på att det finns rester av ett skeppsvrak i närheten.

Någon eller några rika handelsmän förlorade sin profit, och ett antal fattiga sjömän förlorade förmodligen sina liv. De kom aldrig hem till ett romarrike som blivit kristet under 300-talets första hälft, där den som följde de gamla religionerna eller studerade filosofi redan ett par decennier senare utsattes för brutala förföljelser, de såg inte riket alltmer delas upp i en östlig och en västlig del och kunde inte delta i de diskussioner som så småningom ledde till att kyrkomötet i Nicaea beslöt att kvinnor också har en själ (och mycket annat). De kämpade aldrig mot de germaner som hotade Västrom – men det gjorde nog inte de rika handelsmännen vars profit sjönk i havet heller.

Var kom profiten ifrån? Det får vi veta när skeppet hittats – men det går bra att gissa på en massa olika jordbruksprodukter, keramik och metall. Vad det än var producerades det av slavar på storjordbruk och i gruvor, eller av fattiga småbönder som under den här tiden började bindas vid sin jordlott och lyda under en överherre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.