Ungkommunisterna: Vi minns Kristallnattens offer

SKU Natten mellan den 9 och 10 november 1938 kulminerade Novemberpogromerna i Tyskland med Kristallnatten, med omfattande mord, terror och förstörelse riktat mot den judiska befolkningen i Tyskland. Ungkommunisterna har med anledning av det publicerat ett uttalande, som Riktpunkt återger nedan.

Idag minns vi Kristallnatten och Novemberpogromerna som skedde 1938 i Nazityskland. Under denna natt blev hem satta i lågor och människor dragna från sina familjer för att mördas och brutaliseras på det mest omänskliga sättet. Vi minns kristallnattens offer, för vi likt dem är människor med rika och värdefulla liv. Vi tar den här dagen för att särskilt minnas dem och för att försäkra varandra om att vi aldrig ska låta det hända igen.

Lenin sa det bäst. När den ryska tsarens regim föll försökte de rikta arbetarklassens och böndernas vrede mot judarna. De försökte distrahera dem från sin riktiga fiende, monarkin och kapitalismen. Antisemitismen frodas bara i de länder där arbetarna fortfarande är slavar till kapitalets piska. De länder där utbildningen har blivit så utmärglad och människan så ignorant att hen tror på de mest basala lögnerna om sina medmänniskor. Det är feodalismens kvarleva, där präster bränner kättare på bål för att “ställa världen till rätta”.

Det är inte konstigt, i en värld med en privatiserad och förlegad skola, att antisemitismen och rasismen är på uppgång. Fascister i svenska regeringen. Fascister som just nu angriper Palestinas folk. Fascister marscherar ostört fram på våra gator. När västvärlden tappar herraväldet över sina forna kolonier vänder sig imperialismen inåt. Det är i kapitalismens dödsbädd som den är som allra farligast.

Idag minns vi kristallnatten och dess offer. Vår väg framåt kommer vara kantad av samma faror som våra förfäder fick utstå. Det kommer vara mörkt och smärtsamt för oss alla. Men det är också därför vi alla gör gemensam kamp. Vi minns hur förintelsen började, men vi minns också hur det slutade. Idag är natten mörk och kall, men morgondagen gryr med värme och kärlek.

Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.