Arbetare fast i tunnel i norra Indien

UTRIKES I norra Indien i staten Uttarakhand har 40 byggnadsarbetare fångats i en vägtunnel som kollapsat. De har varit instängda I fyra dygn eftersom räddningsarbetet försvåras av nya ras. Man har lyckats få in mat och syre till de instängda men flera har nu insjuknat på grund av påfrestningarna.

Anhöriga har samlats på olycksplatsen och krav höjs nu på effektiva räddningsinsatser, och på att det ska finnas rutiner på plats för hantering av nödsituationer.

Vägen som byggs i Himalayas bergiga terräng sades först vara till för att ge pilgrimer och turister möjlighet att besöka tempel i bergen, men har efter kritik försvarats som ett militärt nödvändigt projekt för trupprörelser. Landskapet lägger sina egna hinder i vägen för en bred motorväg i den planerade skalan och gör hela byggprojektet till ett farligt och osäkert företag. Dessutom har den planerade vägen en stark påverkan på känsliga ekosystem, där branta klippväggar ger upphov till olika klimatområden med olika förutsättningar. De vetenskapliga varningarna har dock gömts och glömts av delstatsregeringen. 

För en profitabel väg i ett skört ekosystem betalar nu arbetarna ett dyrt pris när de riskerar livet i den oländiga terrängen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.