Tucholskypriset till ukrainska nationalisten Serhij Zhadan

INRIKES Organisationen Svenska PEN delar årligen ut Tucholskypriset och i år har den ukrainska författaren Serhij Zhadan tilldelats priset. Zhadan är en av Ukrainas mest kända författare och tvekar inte att ställa sig bakom den mest extrema ukrainska nationalismen.

Zhadan har varit aktiv i den ukrainska politiken under lång tid och deltog bland annat i Majdan-rörelsen, som ledde fram till kuppen i landet 2014. Därefter har han bland annat setts på bild med Valerij Zaluzjnyj, landets överbefälhavare. Kanske inte så kontroversiellt i sig, om det inte hade varit för att de på ett fotografi håller i en röd-svart flagga, signerad av Zhadan.

Flaggan var symbol för de nazistiska samarbetsmännen under ledning av den ukrainska nazisten Stepan Bandera under Andra världskriget. Dessa samarbetsmän var ansvariga för mord på tiotusentals polacker, kommunister, judar och andra och har i och med nazismens och högerextremismens tillväxt i Ukraina de senaste åren kommit att rehabiliteras. Idag spelar Stepan Banderas arv en stor roll i det ukrainska politiska livet.

Zaluzjnyj, som av Zhadan beskrivits som en ”öppen person med moderna åsikter och ett utmärkt sinne för humor”, har öppet hyllat Stepan Bandera på sociala medier. Zaluzjnyj har även vid upprepade gånger fotograferats och själv spridit fotografier på sig själv tillsammans med högerextremister och med högerextremt material.

Att Zhadan nu får Tucholskypriset ter sig ironiskt, med tanke på att Tucholskys böcker brändes av samma sorts högerextremister som Zhadan nu fraterniserar med och stödjer.

Priset delades dessutom ut av en av bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell, vilket i slutändan visar den lätthet, med vilken regeringen och borgerligheten umgås med fascismen och nazismen, när det passar dem. Det visar hur enkelt man handskas med historisk och politisk ärlighet och hur allting anpassas och vrids om för att gynna de egna intressena.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.