Arbetare omkom på LKAB i Kiruna

INRIKES Säkerheten för arbetarna på de svenska arbetsplatserna brister. Nu har en kvinna i 20-årsåldern avlidit efter en olycka på LKAB:s industriområde i Kiruna. Hon kördes på av en dumper.

Olyckan inträffade på natten, när kvinnan var på väg att ta rast. Kvinnan var anställd av en underentreprenör till företaget BDX som på sin hemsida säger sig arbeta med allt från logistik till entreprenad- och industritjänster. Företaget BDX är själv en kontrakterad underlevantör till LKAB för transport- och maskintjänster vid Kiruna ovan jord. 

Det säger sig självt att uppsplittrade arbetsplatser med mängder av olika företag som alla kämpar för att få sin del av profitkakan leder till att man varken har tid eller intresse av att skapa samordnade, säkra rutiner. 

Att notera: hittills i år har 40 arbetare omkommit på sina arbetsplatser. Uppmärksamheten i media inskränker sig oftast till några notiser –  värt att jämföra med när vi konfronteras med de spaltkilometrar som skrivs om gängskjutningar. Den motsvarande siffran här är nämligen 48 dödsskjutningar under samma period, och då ingår naturligtvis också icke-gängrelaterat våld. Det är uppenbart vad media och kapital önskar att vi upprörs över och vill att vi ska lägga vårt fokus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.