Gifter i återvunnen plast påverkar hälsa och miljö

MILJÖ Visst är det väl bra att gammal plast återvinns? Det minskar ju användningen av fossila råvaror och nedbrytningsprodukterna i naturen blir färre, eller hur? Ja, det kan man tro… Men nu visar en undersökning att återvunnen plast är full av giftiga kemikalier, och ibland innehåller mer toxiska ämnen än originalplasten.

Här hittar man både bekämpningsmedel, läkemedelsingredienser och industrikemikalier förutom de ämnen som ingår i själva plasttillverkningen (och som inte är harmlösa de heller). Bland annat har många av ämnena hormonstörande verkan och ligger bakom den minskande fertilitet bland både djur och människor som konstaterats i världen.

Leo Trasande, professor på New Yorks medicinska universitet, menar att en inbromsning av den globala uppvärmningen måste gå hand i hand med att lösa platsproblemen, efter som plast tillverkas av biprodukter från olja och naturgas. Så om vi bara använder en annan energiform så löser vi plastkrisen…. Men så enkelt är det inte. Petroleumindustrin investerar just nu i plast som en primär ersättningsprodukt och hoppas att profiten från en ökad plastproduktion ska ersätta den hotade vinsten från de fossila bränslena.

Dessutom är plast svår att återvinna – det finns en mängd olika sorter och de måste sorteras innan man alls kan ta sig för att göra återvunnen plast. Runt 30 procent av plasten går dessutom inte alls att använda. Svart plast, plastlaminat med många olika sorters plastskikt som smälts ihop och blandprodukter av plast och papper är exempelvis särskilt problematiska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.