Plastboom när fossila bränslen minskar

KLIMAT Det man förlorar på gungorna tar man igen på karusellen. När kapitalismen satsar på ”gröna lösningar” för bränslen ställer oljeindustrin om. Alltmer olja går nu till kemikalieindustrin, och framför allt är det plasten som får ett uppsving visar en ny rapport.

Här konstateras att det finns starka band mellan kemikalieindustrin och producenterna av fossilbränsle – det handlar om globala ägandestrukturer och politisk och affärsmässsig samverkan. I många fall backas kemikalieindustrin upp av stater med gott om fossila råvaror. De vill naturligtvis skapa en ekonomisk framtid för olja och gas i kemikalier: som vanligt sitter staten och kapitalet i samma båt och ror för tillväxt och profit.

Alltså fortsätter de klimatskadliga utsläppen även om bilarna slutar gå på bensin och diesel, menar Fredric Bauer, forskare på Lunds Universitet, som har skrivit rapporten. Och samtidigt väntar man sig att användningen av plast fördubblas i hela världen fram tilll 2050. 

 Ju mer det förändras, ju mer blir det samma sak det sa redan den franske 1800-talsfärfattaren Jean-Baptiste Alphonse Karr  och även om han inte tänkte på klimatkrisen är det en utmärkt sak att känna till om kapitalismen. Det låter såklart bättre på franska: Plus ça change, plus c’est la même chose.

2 tankar på “Plastboom när fossila bränslen minskar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.