Internflyktingar globalt över 110 miljoner

UTRIKES FN:s flyktingmyndighet UNHCR rapporterar att man i juni 2023 kunde räkna över 110 miljoner människor som med våld fördrivits från sina hem. Majoritetn av dess flyktingar befinner sig i fattiga länder.

Sju olika situationer stod för ungefär 90 % av de nya fördrivningar som ägde rum under de sex månader av året som siffrorna avser. Det handlar om 7 miljoner människor blev internflyktingar i Afghanistan, Kongo, latinamerikanska länder och länder i Karibien, Myanmar, Somalia, Sudan och Ukraina. 

83% av fördrivningarna drabbade människor i Afrika söder om Sahara, där situationen i Sudan var allvarligast och ledde att 4,3 miljoner människor befann sig på flykt i slutet av september. Orsaken till detta är striderna  mellan den sudanesiska armén och de paramilitära styrkorna i Rapid Support Forces som bröt ut i april 2023 i Khartoum och sedan spred sig till resten av landet.

Siffrorna inkluderar inte Israels pågående krig mot befolkningen i Gaza, som kommer att göra statistiken ännu svartare vid nästa halvårsredovisning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.