Europeisk fackföreningssolidaritet med Palestina

UTRIKES, FACKLIGT  Fackföreningar i Europa intensifierar solidaritetsaktionerna med Palestina, rapporterar People’s Dispatch.  Riktpunkt har tidigare skrivit om de italienska hamnarbetarna i fackföreningen USB som tar de ställning mot den israeliska ockupationen och vägrar hantera vapen på väg till Israel. Detsamma gäller också de belgiska transportarbetarna och hamnarbetarna i Barcelona. Men arbetarna som protesterar är ännu fler!

I ett gemensamt uttalande, där man kräver ett slut på massakern i Gaza och ett stopp för transporten av död, samordnar sig hamn- och transportarbetarna i USB i Italien med fackföreningen Nakliyat Is i Turkiet,  och hamnarbetarfacket på ENEDEP-COSCO i Pirues och flera andra hamnarbetarfack i Grekland.

”Vi kan inte tolerera att last- och lossningsoperationer […] där man tillför vapen till konflikten eller tillhandahåller logistiktjänster, för att hjälpa ett system som varje dag slaktar tusentals oskyldiga människor” heter det i uttalandet.

Också i Storbritannien har flera hundra fackföreningsmedlemmar i “Arbetare för ett fritt Palestina” (Workers For A Free Palestine ) agerat genom att blockera ingången till BAE Systems fabrik i Rochester, Kent, där man producerar komponenter till militärflygplan som används i bombningen i Gaza.

En tanke på “Europeisk fackföreningssolidaritet med Palestina

  1. Det framväxande fackliga motståndet mot Gazakriget är nästa steg för #freepalestine-rörelsen. Att samordnat dra tillbaka arbetskraften från krigslogistiken är ett direkt och effektivt sätt att störa den pågående massakern på barn i Gaza. Varje arbetare som vägrar att hantera krigslaster bidrar till att förlänga livet för Gazas palestinier som lever under bombardemang i en miljö där det inte finns rent vatten, ingen elektricitet och där mat (pitabröd) börjar bli en bristvara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.