Sjukhus stänger i Gaza, patienterna dör

UTRIKES Strider pågår nu runt Al Shifa-sjukhuste som är det största i Gaza. Läkare säger att det blivit en dödsfälla för tusentals skadade, sjukvårdspersonal och flyktingar som sökt skydd.

Israel påstår som vanligt att Hamas har sitt huvudkvarter under sjukhuskomplexet – ett påstående som de vägrar att bevisa och som har gjorts sedan 2009, säger den norska läkaren Mads Gilbert som arbetat där, och nu står i daglig kontakt med sjukhuset. Han ser detta som rena lögner. Israel förnekar att man belägrar sjukhuset, och menar att den östra sidan är öppen och fri för evakuering.

Världshälsoorganisationen WHO har emellertid förlorat kontakten med sjukhuset och skriver att organisationen nåtts av uppgifter om att människor som försöker lämna al-Shifa beskjuts och att sjukhuset är omringat av stridsvagnar.

På lördagen rapporterade AP att det fortfarande fanns 1500 patienter, ungefär lika många vårdpersonal och  runt 15 000 flyktingar som inte kunnat lämna sjukhuset i byggnaderna. Samtidigt försvann elektriciteten och livräddande utrustning stängdes av, vilket dödade flera patienter, inklusive ett spädbarn i en kuvös.

Samtidigt rapporterar palestinska Röda halvmånen att al-Quds-sjukhuset nu är helt ut bruk, då det inte längre har bränsle eller el nog till att bedriva vård.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.