Polis drar tusentals arbetare inför rätta i Bangladesh

UTRIKES Hundratals arresterade fackföreningsmedlemmar och tre döda i protester efter att textilarbetare i Bangladesh strejkat. Nu drar också polisen flera tusen arbetare inför rätta efter våldsamma sammandrabbningar.

Efter flera veckors protester och strejker höjde regeringen i Bangladesh landets minimilöner med lite mer än 50 procent, till motsvarande 113 dollar per månad. För lite och för dåligt, menar landets fackföreningar som kräver det dubbla.

Bakgrunden till strejken är fattigdom. Textilarbetarna måste arbeta övertid för att ens få ekonomin att gå ihop när inflationen i landet ligger på nästan 10 procent och den ökning som regeringen erbjudit räcker inte. Ändå menar landets premiärminister att arbetarna antingen kan acceptera det som de får eller så kan de åka tillbaka till sina byar.

Under de senaste veckornas protester har också våldsamma konflikter med polisen ägt rum och hundratals fackföreningsmedlemmar har arresterats och tre personer har dödats. I minst två av dessa fall har arbetare skjutits ihjäl av polis. Ironiskt nog går nu polisen vidare och drar över 10 000 arbetare inför rätta för vandalism efter protesterna.

En tanke på “Polis drar tusentals arbetare inför rätta i Bangladesh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.