Europeisk Kommunistisk Aktion – partiernas gemensamma Palestina-uttalande

PARTIET Lördagen den 18 november 2023 hölls på inbjudan av det grekiska kommunistpartiet KKE det instiftande mötet  för ”Europeisk Kommunistisk Aktion (EKA).  De närvarande partierna från 12 olika länder, däribland SKP, godkände en gemensam solidaritetsförklaring med det palestinska folket, som följer här: 

”Parterna som deltog i det grundande mötet för Europeisk Kommunistisk Aktionen, lördagen den 18/11 2023 i Aten, antog följande gemensamma solidaritetsförklaring med det palestinska folket: 

Vi fördömer å det starkaste massakern på det palestinska folket i Gazaremsan och på Västbanken. Vi uttrycker vår odelade solidaritet med det palestinska folket och kräver att den barbariska militära attacken, folkmordet, palestiniernas förflyttning till öknen eller till andra länder, och staten Israels omänskliga blockad av det palestinska folket i Gazaremsan, med tusentals dödsfall av civila, barn och äldre, undanhållandet av mat och vatten, blockaden av elektricitet och medicinska förnödenheter, slutar nu. Vi fördömer USA:s, Storbritanniens, Natos och EU:s stöd för Israels aggression. 

Vi kräver ett slut på den långvariga israeliska ockupationen av de palestinska områdena, morden, fängslandena, förföljelserna av det palestinska folket. Israels ockupation av de palestinska områdena, med stöd av USA-NATO-imperialismen, är källan till lidandet för det palestinska folket och alla folk i regionen, och så länge som ockupationen fortsätter kommer konflikterna att fortsätta, människor kommer att hindras från att leva i fred, och de kommer att riskera att hamna mitt i ett generaliserat krig.

Vi försvarar det palestinska folkets rätt till ett fritt hemland, att vara suveräna i sitt land, att skapa och erkänna en oberoende palestinsk stat med gränserna från före den 4 juni 1967, med östra Jerusalem som huvudstad, bredvid Israel, för att stoppa och upplösa de illegala bosättningarna i de palestinska områdena, för att frige fångar från israeliska fängelser och låta flyktingar återvända i enlighet med FN:s resolution 194.

Vi uttrycker vårt stöd till de palestinska kommunisterna, såväl som vår uppskattning till Israels kommunistiska parti, till de kommunistiska judarna och araberna, till alla kämpar i regionen, som kämpar under ytterst svåra förhållanden för det palestinska folkets rätt.  

Vi välkomnar folkens och ungdomarnas stora demonstrationer över hela världen och vi uppmanar folken att fortsätta på samma väg för att kämpa och stärka sina mobiliseringar i varje land, mot det israeliska barbariet och regeringarna i de länder som stöder det under den oacceptabla förevändningen av den israeliska ockupationsstatens ”självförsvar.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.