Fyra dagars eldupphör i Gaza

UTRIKES Israel och Hamas har nu efter hårda förhandlingar kommit överens om en tillfällig vapenvila på fyra dagar. Enligt överenskommelsen ska Hamas släppa 50 personer av de omkring 240 som hålls som gisslan sedan den 7 oktober. Hamas har presenterat en lista med namn på dem som ska friges. Israel ska släppa 150 palestinska kvinnor och barn ur sina fängelser.

Israel har namngivit sina fångar och listan innefattar omkring 300 namn – vilka av dem som ska få återvända till Palestina är oklart. De som inte friges nu kommer inte heller att friges längre fram heter det, och namngivningen handlar delvis om att den israeliska allmänheten ska få överklaga frigivningen till högsta domstolen. Detta har en organisation redan gjort. Det är alltså många oklarheter  om vad som händer de närmaste dagarna.

En viss mängd humanitärt stöd kommer också att släppa sin till Gaza under tidsluckan i striderna och en lastbilskonvoj stpår redo att höra in från Egypten. Anders Persson, statsvetare och Mellanösternexpert, menar dock att de förnödenheter som nu kommer att släppas in i Gaza motsvarar ungefär tre dagars behov, och att det är en dålig överenskommelse för Hamas.

Israels premiärminister Natanyahu säger också att ett eldupphör inte betyder att kriget är över. Det är en paus, och sedan fortsätter Israels offensiv. Vapenvilan har ännu inte trätt i kraft, och förväntas inte börja förrän under torsdagen. Under natten har israeliska flygattacker fortsatt med stor intensitet över hela Gaza. Särskilt har området runt det Indonesiska sjukhuset i Gaza city och samhället Khan Younis i södra Gaza utsatts. Även ett annat sjukhus och två flyktingläger har attackerats, med flera dödsoffer som följd.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.