Ryssland planerar för ny flottbas i östra Libyen

UTRIKES Efter det förödande kriget i Libyen har landet på olika sätt varit delat mellan olika fraktioner. I de östra delarna styr sedan några år tillbaka Libyens representant hus och en stor del av makten ligger hos överbefälhavaren Khalifa Haftar, som förhandlat om flottbasen med Ryssland.

Haftar deltog i kuppen som förde Khaddafi till makten men ungefär 20 år senare bytte han sida och blev ett av CIA:s redskap för att störta Khaddafi. När detta väl lyckades kom också Haftar att spela en stor roll i det följande inbördeskriget och är nu överbefälhavare för de styrkor som styr i östra Libyen. Det är nu Haftar som förhandlat med ryska företrädare om öppnandet av en ny flottbas i de östra delarna av landet.

En rysk flottbas i Libyen, bara några hundra kilometer från Kreta, skulle innebära en nagel i ögat på den euro-atlantiska imperialismen, varför också det har varit ett prioriterat mål för USA att hålla Ryssland borta från Medelhavet.

Det eventuella öppnandet av en rysk flottbas i Libyen reflekterar också de allt hårdare motsättningarna mellan de stora imperialistiska makterna i världen och höjer också spänningarna i en redan hårt drabbat region.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.