Turkiet svartlistar hjälporganisation i Sverige

UTRIKES Turkiet fryser nu tillgångarna för 20 organisationer och 62 personer världen över. Grupperna och personerna finns i flera europeiska länder och en av dem finns i Sverige i form av insamlingsstiftelsen Kurdiska Röda Solen.

En talesperson för Kurdiska Röda Solen, som är en humanitär hjälporganisation, säger att man varken har verksamhet eller tillgångar i Turkiet. Organisationen har tidigare portats från sin bank SEB, något som Riktpunkt rapporterat om, och som drabbat även andra vänsterorgansiationer och privatperseoner. Organisationen sände omfattande nödhjhälp till Turkiet efter den stora jordbävningen på våren 2023, men därefter syns ingen aktivitet på deras Facebook-konto: det stängda bankkontot har effektivt försvårat för orgnaistationen i dess hjälparbete. 

Medan alltså solidaritetsorganisationer och vänstermänniskor kastas ut från bankerna fortgår den stora heliga kapitalistiska penningtvätten obehindrat – de arbetande människornas rikedomar plundras och omvandlas till vapen, investeras i flyktingläger och vaktpatruller vid gränserna, plöjs ner i miljöfarliga projekt och berikar de besuttna. Och det gäller givetvis både Sverige och Turkiet.

Från turkiskt håll hävdar man förstås man att de grupper och personer man listat har kopplingar till kurdiska PKK, som klassas som en terrorgrupp av myndigheterna i bland annat Sverige, EU och USA.  

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.