Svenska banker blockerar solidaritetsorganisationer och vänsterfolk

INRIKES Den nya penningtvättslagen trädde i kraft den 1 januari i år. Sedan dess har främst föreningar och privatkunder drabbats av avstängda bankkonton eller hot om avstängning. Inte vilka kunder som helst naturligtvis – de som utsatts har koppling till vänstern, till solidaritet och nödhjälp i områden som inte längre anses rumsrena i det Nato-dreglande Sverige. 

Blankspot har undersökt situationen och finner att det ofta handlar om föreningar som arbetar med hjälp till länder som antingen drabbats av naturkatastrofer eller varit inblandade i en väpnad konflikt, och där hjälpbehovet är stort. Vissa av föreningarna omsätter mångmiljonbelopp, och de är medlemmar i branschorganisationer, som exempelvis Giva Sverige och får sina räkenskaper granskade av auktoriserade revisorer varje år. Men det hjälper föga.

Ofta kräver bankerna redovisning och förklaring av ett antal transaktioner, som exempelvis gåvor och bidrag från privata givare. Den kurdiska hjälporganisationen Röda Solen råkade ut för just detta från SEB,  och trots noggrann redovisning stängdes deras konto ned utan förklaring. Bokförlaget Heval som drivs av Rojavakommittéerna fick också sitt bankkonto avstängt. Det är kanske inte ägnat att förvåna att bankerna ställer upp för staten och svartlistar kurdiska förbindelser.

Även privatpersoner kan få sina konton stängda. Ola Jönsson som är politiskt intresserad och gav bidrag till exempelvis ”Alla kvinnors hus”, sparade i ETC:s olika investeringsbolag och prenumererade på vänsterpress blev portad av Länsförsäkringar. Ola ser ”en röd tråd” i vad som hänt – de transaktioner som han skulle förklara och redogöra för handlade alla om stöd till vad man brett kan kalla vänsterorgansiationer, och droppen som fick bägaren att rinna över kan förstås ha varit bidrag till just Röda Solen.

Naturligtvis finns andra misshagliga grupper än kurder som bankerna håller ögonen på. Privatpersoner som skickar pengar till flyktingar som avvisats och som behöver ekonomisk hjälp från vänner har också fått byta bank. 

När frågor ställs till bankerna eller till finansmarknadsministern Niklas Wykman finns inga svar: man pratar om sekretess, penningtvätt och finansiering av terrorism och spottar ur sig generella floskler.

Och medan solidaritetsorganisationer och vänstermänniskor kastas ut från bankerna fortgår den stora heliga kapitalistiska penningtvätten obehindrat – de arbetande männsikornas rikedomar plundras och omvandlas till vapen, investeras i flyktingläger och vaktpatruller vid gränserna, plöjs ner i miljöfarliga projekt och berikar de besuttna.

 

En tanke på “Svenska banker blockerar solidaritetsorganisationer och vänsterfolk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.