Boverkets förslag till förändringar – anpassning till den fascistiska ideologin?

INRIKES Boverket har föreslaget förändringar av bostadsregler som möjliggör att bygg- och hyres- och bostadsvärdarna kan bygga små bostäder utan fönster och med lågt i tak.    

Tobias Olsson, förbundsdirektör för Sveriges arkitekter säger lite ironiskt om de nya reglerna: ”De ekonomiska motiven för att pressa ner takhöjderna är stora och de boende, tja, de får väl kura ihop sig och kommer de igenom en dörrpost utan att slå i huvudet borde det vara lugnt.”

Timbros chefsekonom Fredrik Kopsch försvarar de nya förslagen till bostadsregler: ” Att tillåta bostäder utan fönster och med lågt i tak gör att betydligt fler kan få bo billigt och bättre.” 

Vad är det Kopsch försöker inbilla oss?  Det är inte sant att det blir billigare eller bättre för folket att bo i en liten våning på några kvadratmeter och utan fönster. Det hela handlar om marknad, dvs tillgång och efterfrågan; när det är ont om bostäder på den ort där flest arbetstillfällen finns så kommer dessa bostäder – oavsett lågt i tak och inga fönster – att säljas eller hyras ut till högstbjudande. 

Kopsch skulle nog inte själv sätta sig i en bostad med lågt i tak och inga fönster. Nej, det hela är försvar av att hyres- och bostadsvärdarna ska kunna pressa ut minsta lilla krona av dem som behöver en bostad. Det gäller att få så många hyresgäster som möjligt på en så liten yta som möjligt. 

Om kapitalistklassen får som de vill kommer de att fösa ihop arbetarklassen och folket, som inte har någon makt alls, i små boxar, som de sedan pittoreskt kallar för bostäder i propagandan. Till sin hjälp har de nu Boverket som vill förändra byggreglerna. Och nu ska dessa förslag om sänkt bostadsstandard ut i media där dessa herrar ges möjlighet att framföra sin propaganda om hur billigt och bra det kommer att bli med små bostäder utan fönster. 

Fascistiska tankar om bostäder till de maktlösa

För kapitalistklassen är det en fördel att arbetarklassen och folket måste stå hukade i sina bostäder. De tycks anse att bostäder åt de maktlösa endast ska vara till för att sitta och sova i. Bostäderna ska göras så obekväma att ingen vill tillbringa en längre tid dessa boxar. Det innebär att de kan tillbringa mera tid på arbetet för att tjäna ihop kapitalistklassens förmögenhet.   

Att fösa ihop folket och arbetarklassen i alltför små bostäder utan fönster för att kunna tjäna kapitalistklassen tillhör den fascistiska ideologin. Arbetarklassen och folket är, enligt fascismen, bara boskap och ska leva för att tjäna kapitalistklassen.  

Det här sättet att låta människor att trängas på alltför små ytor påminner om dagens Kina. Faktum är att en hel del konservativa, men även liberaler, tittar med avund på Kina och anser att det är ett idealiskt samhälle där arbetarklassen och folket vet sin plats. Det är ett sådant samhälle som de strävar efter. 

Men deras vision om samhället är en otäck vision för arbetarklassen och folket.  

 

Kerstin Stigsson 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.