Regeringen vill skärpa den inre utlänningskontrollen

INRIKES I ett förslag till Lagrådet vill regeringen att polisen och Kustbevakningen ska få effektivare verktyg vid den inre utlänningskontrollen. Det betyder bland annat befogenhet att få utföra kroppsvisitationer och möjlighet att konfiskera pass och andra ID-handlingar.

Den nuvarande regeringen menar att dess politik är ett paradigmskifte i svensk migrationspolitik. Det är hårdare tag och starkare repression mot flyktingar. Några av de saker man vill ha igenom är ökade befogenheter till polisen och plikt att ange illegala invandrare, vilket bland annat Sveriges Lärare uppmanat sina medlemmar att vägra göra.

Nästa steg i repressionen mot flyktingar är att underlätta de inre utlänningskontrollerna, som genomförs av polis överallt på Sveriges territorium. Om förslaget blir verklighet kommer det ge ökade möjligheter att konfiskera ID-handlingar, att kroppsvisitera och att omhänderta en utlänning.

En tanke på “Regeringen vill skärpa den inre utlänningskontrollen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.