USA-delstaten Ohio har röstat för abort

UTRIKES USA-delstaten Ohio har röstat för att säkerställa rätten till abort i delstatens konstitution. Nästan 58 procent av väljarna har röstat för att aborträtten ska tryggas, vilket i praktiken innebär den skrivs in i delstatens grundlag.

Ohio är den sjunde delstaten där väljarna har röstat för rätten till abort, efter att USA:s högsta domstol i juni i fjol valde att häva den tidigare garanterade aborträtten från 1973. Efter 1973 och fram till 2022 var rätten att göra abort tryggad tills fostret är livsdugligt, det vill säga i allmänhet kring vecka 22. Förra året revs beslutet upp efter en långvarig kampanj av abortmotståndare, vilket ledde till att mer än halva USA valde att inskränka på eller reglera aborträtten.

I Ohio stiftades en delstatslag som skulle förbjuda alla aborter efter att ett hjärtslag har upptäckts i livmodern (den har dock aldrig implementerats fullt ut). Ändå ledde inskränkningarna bland annat till att en 10-åring som våldtagits tvingades resa till granndelstaten Indiana för att kunna göra abort, vilket orsakade stora protester. I och med resultatet i nattens omröstning gäller samma regler som efter 1973.

Amerikanska analytiker konstaterar att väljarna i de olika delstaterna inte alls är lika konservativa som de politiker som representerar dem på nationell nivå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.