Viss ökning av cancer i spåren av olyckan i Tjernobyl

INRIKES Forskare vid Uppsala universitet har med nya metoder mätt förekomsten av cancer i nio län, från Uppsala och norrut. Resultaten visar att en viss ökning av olika cancervarianter hos män och kvinnor.

Uppföljningar som mätt samma sak har gjorts förut, men forskarna vid Uppsala universitet har nu förfinat metoderna och mätt förekomsten av cancer i olika organ, samt tittat på hur livsstilar, såsom jägare, har påverkat förekomsten av cancer.

Sammantaget menar forskarna att man kan registrera en svag ökning av förekomsten av cancer, efter att man kompenserat för andra riskfaktorer, såsom ålder, kön och social tillhörighet. Resultaten av studien visar en svagt ökad förekomst av cancer i tjocktarmen, bukspottskörteln och magsäcken hos män. Dessutom observerades en liten ökning av lymfkörtelcancer hos kvinnor. Riskökningen var dock tillräckligt liten för att inte påverka på individnivå.

Mätningen gjordes i nio svenska län, från Uppsala och norrut, eftersom det var i dessa län som nedfallet från olyckan var som störst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.