Folkhälsomyndigheten: Ensamheten stor hos unga män

INRIKES I den nationella folkhälsoenkäten som Folkhälsomyndigheten genomför varje år uppger 27 procent av män mellan 16-29 år att de känner sig emotionellt ensamma, vilket bland annat innebär att de inte har någon att dela sina tankar med.

Ensamheten bland de unga männen är störst, medan motsvarande siffra för kvinnor i samma ålder är hälften så hög. I allmänhet är den emotionella ensamheten störst bland män, där 17 procent upplever sig vara ensamma, medan 10 procent av kvinnorna upplever samma sak.

Enligt Folkhälsomyndigheten påverkas heller inte könsskillnaderna av utbildningsnivå, inkomst eller sysselsättning, utan är konstanta. Det tror man beror på att det hela har att göra med könsnormer och förväntningar knutna till kön från samhällets sida.

Det är heller inte svårt att se hur det kapitalistiska samhällets utveckling också bidrar till ensamheten, framför allt genom den extrema individualisering som skett av samhället, där allt kollektivt konsekvent motarbetas. Det finns därmed färre sociala sammanhang att finnas i och människan reduceras till en atom som har att ta hand om sig själv i konkurrens med andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.