Reallönerna fortsätter ner – vad Medlingsinstitutet än säger

INRIKES Under oktober föll reallönerna med över två procent jämfört med samma period förra året. Medlingsinstitutet hävdar dock att reallönerna står stilla – och det gör de, men bara om man räknar bort räntekostnaderna.

Det finns två sätt att beräkna inflationen på – det ena sättet inkluderar räntekostnaderna och det andra sättet exkluderar dem. Plockar man bort räntekostnaderna så blir bilden genast mycket vackrare och det är den som Medlingsinstitutet väljer att framhäva, gång efter gång. Exklusive räntekostnaderna står också reallönerna stilla, men det blir en missvisande bild. Tar man dock med räntekostnaderna i beräkningarna så visar det sig att reallönerna fortsatt minska i oktober – med 2,3 procent.

Kanske är det inte så konstigt att kapitalets eget Medlingsinstitut väljer att framhäva de siffror som får det hela att se mest positivt ut, men för gemene man är det viktigt att vara medveten om den förskönade bild kapitalet och dess representanter försöker måla upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.