Gaza bara ett par steg från en humanitär totalkatastrof

UTRIKES Israels armé gick igår in i Khan Yunis. Vad som rapporteras därifrån trotsar som vanligt all beskrivning. Bland annat har en skola attackerats och de döda, 20 personer, lades upp framför det enda sjukhuset som fortfarande fungerar. Här hade familjer sökt skydd när ordern kom att evakuera till andra områden i södra Gaza.

Israels löften om att försöka undvika civila offer är bara ett cyniskt spel för galleriet. Richard Peeperkorn, Världshälsoorganisationens representant i Gaza, säger att intensifierade bombningar pågår över hela Gaza.remsan, till och i Rafah, där gränsövergången till Egypten ligger. ”Situationen blir värre timme för timme” rapporterar han.

Han säger också att närmare 16 000 människor har dödats i Gaza under de 60 dagar kriget pågått, och att över 60 procent är kvinnor och barn. Han kallar det som sker för mänsklighetens mörkaste timme

Israel publicerar nu interaktiva kartor med hundratals olika zoner på nätet. Det sägs att de visar platser dit människor kan fly undan militärens bomber och attacker i södra Gaza. Men i Gaza saknar man både elektricitet och internet, så hur ska man ens kunna veta vart man ska ta vägen?

James Elder från Unicef avfärdar också de ”säkra zonerna” av andra skäl och säger: ”Det är inga säkra zoner. Jag har själv sett dessa områden. Det är små fläckar av ofruktbar mark eller gathörn. De är trottoarer. Det är halvfärdiga byggnader. Där finns inget vatten, ingen mat, ingen sanitet. Inte ens skydd mot regn och kyla.”

När människor plötsligt samlas på en plats de tror ska vara säker ökar också smittorisken för de luftvägsjukdomar och diarréer som nu härjar bland folket i Gaza. Den humanitära totalkatastrofen är bara ett par steg bort.

Solidariteten måste fortsätta

Tillsammans med Israel bär hela den västliga imperialismen skulden för det folkmord som pågår i Gaza. Allt tal om proportionerlig vedergällning, om Hamas som bär skulden, om att Israel har rätt att kriga men måste ”visa hänsyn”, det är inget annat än en sanktionering av ett blodbad utan motstycke. Att blanda bort korten genom att likställa antisemitism med antisionism och anklaga människor för judehat när de protesterar mot kriget är djupt ohederligt och syftar till att undergräva det folkliga motståndet och solidariteten med Palestina. Det vi bevittnar nu kan mycket väl vara en av de svartaste delarna av mänsklighetens historia – desto viktigare är det att vi fortsätter vår solidaritet, att vi fortsätter kampen för en annan värld och att vi inte böjer oss för lögner, hat och manipulationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.