Venezuela: den ultrapatriotiska dansen mellan regeringen, högern och näringslivet

UTRIKES I en ledarartikel från det venezuelanska kommunistpartiets tidning Tribuna Popular analyseras de bakomliggande orsakerna till att regeringen nu piskar upp en nationalistisk stämning gentemot Guyana – det handlar om en enhet för att rasera folkets välfärd och säkra profiten för både inhemska och utländska monopol. Riktpunkt har översatt hela artikeln.

En spektakulär reklamkampanj värd många miljoner har lanserats för att återupprätta Nicolas Maduros  skamfilade rykte, som hittills – med eller utan hans superhjälteklädsel – har misslyckats grovt i uppdraget att garantera anständiga levnadsvillkor för venezuelanerna.

I det senaste avsnittet försöker ”Superbigote” [Supermustaschen] återta Essequibo-territoriet från de multinationella företag som har upptäckt rika olje- och gasfyndigheter. Det märkliga med denna konflikt är att det även på denna sida av floden finns företag som Chevron som verkar med garantier liknande de som erbjöds under Juan Vicente Gómezs diktatur.

Alla ögon är riktade mot den rådgivande folkomröstningen den 3 december. Chauvinism är dagens order. De flesta fraktionerna inom högern och de reaktionära krafterna som tvistar om kontrollen över staten med regeringen-PSUV har anslutit sig till uppmaningen till ”försvar” av territoriet. Hot om ”förräderi mot fäderneslandet” har inte saknats mot dem som inte hakar på tåget.

Men vad handlar den påstådda patriotismen hos borgarklassen om? Varför skakar uppenbara fiender hand och ropar ”Essequibo är vårt” i kör? För att svara på dessa frågor måste vi tränga igenom bruset från de ultrapatriotiska festligheterna och uppmärksamma dansstegen mellan regeringen och oppositionens högerkrafter. Sedan kommer vi att se sömmarna i den så ofta hyllade ”nationella enheten”.

Några dagar före omröstningen om Essequibo-territoriet samlade president Nicolás Maduro det nationella rådet för produktiv ekonomi ”i en anda av nationell enhet” för att tillkännage att delstaten Nueva Esparta [ö i nordvästra Venezuela] kommer att bli en särskild ekonomisk zon. Center-höger Accion Democratica hoppade upp och ner av glädje över nyheterna. Lagstiftaren Luis Eduardo Martinez erkände att hans parti pressade för att detta dekret inte skulle dröja längre, vilket kommer att öppna vägen för en ”skatte-, tull- och arbetsregim” som kommer att underlätta för utländska privata investeringar. Bravo, Superbigote!

Detta var inte den enda goda nyheten som statschefen förde fram under mötet: det visar sig att Venezuela också växer. Landet kommer att avsluta november 2023 med nio kvartal av ”harmonisk” tillväxt.

Denna siffra står i kontrast till de sex på varandra följande kvartal då den venezuelanska arbetarklassen inte har fått någon löneökning. Vi förstår nu varför affärsledarna ler och gnider sina händer när presidenten förutspår ”en bra avslutning på året”. Kapitalisterna vill emellertid ha mer och, med flit, framträdde Gustavo Valecillos, ordföranden för National Council of Commerce and Services (Consecomercio), framför tv-kameror och presenterade ”förslag för landet”. Det är en sju punkters plan (vi kommer bara att nämna två av dem): ”marknadsekonomi” och ”anpassning av arbetslagen”. Den första förklaras tydligt av köpmännens topp: ”alla varor och tjänster måste handlas till sitt verkliga och sanna pris, definierat av utbud och efterfrågan”.

På den andra punkten finns vilseledande retorik. Valecillos försöker visa sin oro över arbetarnas prekära situation i ljuset av lönedestruktionen, men inte ens av en tillfällighet föreslår han åtgärder för att återställa deras köpkraft. Han talar inte om löneindexering eller en grundläggande varukorg, utan om ”produktivitet”, och för detta måste lagen ändras (här dyker leendena upp igen).

Dessa sammanträffanden är inget nytt. Under lång tid har regeringen och affärsledarna dansat till samma melodi medan [som folkomröstningssloganen säger,] den venezuelanska solen går upp i Essequibo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.