Kriget i Ukraina genererar stora utsläpp av växthusgaser

UTRIKES, UKRAINA Krig skadar mänskligheten och civilisationen på många olika plan – och vissa effekter drabbar i förlängningen hela världen. Andrii Semeniuk, forskningsansvarig vid institutet för ekonomi vid Ukrainas nationella vetenskapsakademi har beräknat hur stora utsläpp av växthusgaser som kriget i Ukraina lett till.

Han har funnit att de hittills motsvarar vad Belgien släpper ut under ett år. Sin forskning har han nu presenterat på det stora klimatmötet i Dubai, COP28. Några orsaker han anger är skogsbränder, ändrade flyglinjer, explosioner och avgaser från stridsfordon. Stora skogsområden har sprängts sönder och brunnit ned, kratrar gapar i lervällingen.

Vad han dock inte tar med i beräkningen är de enorma mängder material och energi som förslösas i tillverkningen av vapen och annan militär materiel, hur mycket föroreningar som spys ut på militärövningar långt bakom fronten (ibland i helt andra länder som Sverige) och hur mycket förstörd infrastruktur som måste byggas upp igen vid något tillfälle – med mer av de energiresurser vi borde hantera planerat för klimatets skull, och med ännu större utsläpp som följd.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.