Utländska byggare och städare utnyttjas av svenska företag

FACKLIGT Svenska företag har utnyttjat flyktingar från Ukraina och andra arbetare från östra Europa. De har arbetat för företagen, men inte fått lön.

Den syndikalistiska fackföreningen SAC ordnar varannan söndag möten för dessa arbetare, och det handlar framför allt om byggare och städare som behöver hjälp eftersom de utnyttjas av sina arbetsgivare. Många av dem som kommer är från Ukraina, med det finns också arbetare från exempelvis Bulgarien.

Ofta handlar det om att arbetarna bara fått delar av sin utlovande lön utbetald. De vittnar om svårigheter att klara sig ekonomiskt, och om hur deras ursprungliga hopp om att kunna klara sig själva har lett till förtvivlan och förlorad respekt för det svenska samhället. Ofta handlar det om organiserad brottslighet som utnyttjat människor och stoppar stora delar av deras lön sin egna fickor.

– Det handlar inte om pizzerior och industriområden längre. Det handlar om renoveringen av Riksdagen, vid plockningen av ekologiska gurkor eller bygget av Amazons huvudkontor, säger Emil Boss, från fackförbundet SAC.

Det är troligen tiotusentals människor som utnyttjas av kriminella arbetsgivare  i svenska bolag varje år. Förutom att lön hålls inne arbetar människor under slavliknande förhållanden under långa dagar utan rast. Mörkertalet bland människorna som utnyttjas är stort.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.