Halvering av värdet på årets skörd

INRIKES Värdet på årets skörd har halverats jämfört med förra året, vilket var ett rekordår. Detta rapporterar Jordbruksverket, som dock poängterar att resultatet ligger i nivå med genomsnittsnivåerna för åren 2019-2021.

Riktpunkt har tidigare rapporterat om hur årets skörd väntas bli mycket mindre på grund av både torka och regn. Detta bekräftas nu av siffror från Jordbruksverket, som menar att skörden kommer att halveras jämfört med 2022, då skörden var rekordstor.

Minskningen tillskrivs främst en låg skörd av spannmål och oljeväxter, sjunkande avräkningspriser för dessa grödor och mjölk, samt ökade räntekostnader. Jordbrukets produktionsvärde förväntas minska med 9 procent till 79 miljarder kronor, där spannmålsproduktionen beräknas minska med 41 procent.

Medan räntorna stiger även för jordbruket, så kompenseras detta mer eller mindre av minskade priser på både varor och tjänster inom sektorn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.