Monument till Röda Armén monteras ner i Sofia

UTRIKES Den 12 december påbörjade bulgariska myndigheter nedmonteringen av monumentet till Röda Abrmén i den bulgariska huvudstaden Sofia. Monumentet byggdes 1954, tio år efter att Sovjetunionen befriade landet från nazismen.

1944 gick Röda Armén in i Bulgarien och drev ut nazismen och tio år senare byggdes monumentet för att hedra samma armé. Nu, nästan 70 år efter att monumentet byggdes, vill de nya härskarna skriva om historien och helst glömma befrielsen från nazismen. Därför monteras nu monumentet ned och flyttas till Muséet för socialistisk konst, som ligger i en av Sofias förorter.

Beslutet att montera ned monumentet togs i början av 90-talet men på grund av ett antal förvecklingar har det inte fullföljts förrän nu.

I brist på kommunistiska partier i Bulgarien har Greklands kommunister fördömt händelsen:

Förstörelsen av monumentet, som byggdes 1954, tio är efter att Röda Armén och den kommunistledda motståndsrörelsen befriade Bulgarien, är ytterligare en länk i den kedja av förstörelse som riktar in sig mot liknande monument i flera europeiska länder. Det är en förstörelse som genomförs av anti-folkliga regeringar som backas upp av EU, som leder den anti-kommunistiska kampanjen och det ohistoriska likställandet av kommunismen med fascismen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.