Ytterligare arbetare har dött på sina arbetsplatser

INRIKES Den dödligaste arbetsplatsolyckan sedan Estonia sjönk inträffade häromdagen när fem arbetare i en fallande hiss dog. Sedan dess har ytterligare två arbetare dött i olyckor och en har dött efter en olycka förra månaden.

Olyckorna duggar tätt och vittnar om ett allt mer osäkert arbetsliv, där stress och press tvingar fram slarv och genvägar, allt för att profiten ska rulla. För arbetarna innebär det att hissar inte är monterade som de ska och att man tvingas arbeta 12 timmar i sträck, sju dagar i veckan. Så är verkligheten på byggena och i batterifabriken Northvolt i Skellefteå, där två arbetare dött inom loppet av en månad.

Som om inte det räckte har också en grävmaskin gått genom isen på en sjö i Örnsköldsvik – med föraren i. Detta skedde på skogsmonopolet SCA:s mark, men det är ännu inte känt vilket arbete som utfördes.

Som svar på detta har regeringen aviserat ytterligare inspektioner från Arbetsmiljöverkets sida, men utan att rikta in sig på de verkliga orsakerna – det allt högre tempot, den allt hårdare kampen om profiten och de alltmer pressade arbetarna – så blir det på sin höjd ett slag i luften.

Det är i slutändan kapitalismen som är ansvarig för varje arbetare som dör på sina arbetsplatser och det enda sättet att skapa möjligheter för att komma tillrätta med problemen är ett nytt samhällssystem, där produktionen sker för människans väl, inte profitens.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.