Tunnlar i Gaza översvämmas

UTRIKES I Israels krig mot palestinierna används nu nya metoder, som kan förstöra befolkningens möjligheter att leva i Gaza på lång sikt. Amerikanska militära källor som talat med Wall Street Journal uppger att Israel nu har börjat pumpa in havsvatten i Hamas tunnlar.

Sju jättepumpar skickar in tusentals kubikmeter salt havsvatten i timmen för att dränka tunnlarna, och det väntas ta veckor att slutföra projektet. Vattenfyllningen av tunnlarna verkar ingå i en kombination av olika metoder för att driva upp Hamas ur tunnlarna – inklusive eventuella personer i den israeliska gisslan som kan finnas där.

Planen kan komma att förvärra den svåra situationen genom att hota Gazabornas tillgång till färskvatten. Dessutom har metoden använts redan förut, av Egypten som 2015 använde havsvatten för att översvämma tunnlar vid gränsövergången i Rafah – något som ska ha lett till försaltning av marken och förstörda grödor.

Samtidigt som översvämningsplanerna sätts i verket utökar IDF dessutom sina rent militära operationer i tunnlarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.